Jak szybko ugotować makaron
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i zawsze brakuje ci czasu, spróbuj tego. Dzięki sprytnemu trikowi ugotujesz makaron szybciej niż zwykle. Nie będzie ci potrzebny do tego garnek. Wystarczy patelnia i zimna woda. Myślisz, że to żart. Spróbuj, a zobaczysz jaki efekt uda ci się uzyskać. Miękki, smaczny makaron i do tego niepozbawiony skrobi.
Pomysł z gotowaniem makaronu na patelni pochodzi od Harolda McGee. To znany kucharz, autor sporej ilości książek na temat jedzenia i gotowania. W jednym ze swoich wydawnictw opisał właśnie sposób na ugotowanie makaronu na patelni.
Zaintrygowało to innych fascynatów kuchni, którzy porzucili tradycyjną metodę gotowania z użyciem wrzątku.
Jak się za to zabrać? Wystarczy umieścić na patelni ulubiony rodzaj makaronu, zalać go zimną wodą, tak, aby był w całości przykryty. Następnie solimy go i gotujemy na średnim ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Dzięki temu makaron wchłonie całą zgromadzoną na patelni wodę. Po upływie 10 minut jest już gotowy do spożycia. Idealnie miękki i pyszny. Możemy dolać do niego sos. Skrobia, która zostanie na makaronie, idealnie sklei całe danie. Zwróćmy uwagę na to, że jeśli gotujemy makaron w garnku, cała skrobia wraz z wodą idzie do zlewu. Jest to ogromny błąd. Ten składnik nie bez powodu jest nazywany przez kucharzy płynnym złotem. Trudno przecenić jego korzystny wpływ na jelita i poziom cholesterolu. Poza tym skrobia wspomaga walkę z chorobami układu krążenia, oraz obniża poziom cukru.
Wart zatem wprowadzić ten sposób gotowania do swojej kuchni. A pomysły na dania z makaronem znajdziesz na stronie https://www.weglowodany.pl/